KLEIMOLEN IN DE KIJKER

KleiMolen

@KleiMolen  · Bezienswaardigheid en historische plek

Orde van de Groene Bel – Hopbeleving in de streek rond Aalst-Affligem-Asse

Het regionaal Landschap van Erembald tot Kravaalbos gaat de Kleimolen in Opwijk financieel ondersteunen.

Eigenaars Catherine Carton (46) en Steven Vanderstraeten (49) ontvangen een cheque van 3.000 euro om het buitenplan op hun domein uit te werken. Het project krijgt ook administratieve en inhoudelijke ondersteuning.

Zo’n tien jaar bezit het paar de molen die in Opwijk bekend stond als de Mostinckx-molen, naar een vroegere eigenaar. De bouw dateert uit 1896.

De toegang naar het domein is een doodlopende, sterk aflopende korte kasseiweg rechts van de Klei richting Merchtem.

De mooie zaal is uiterst geschikt voor culturele avonden, buurtfeesten, workshops, sociaal-culturele activiteiten en opleidingen in persoonlijke groei. De zaal kan ook dienen als een ontmoetingsplaats. Vroeger ontmoette men elkaar op café, waar aan de toog gefilosofeerd werd, maar gaandeweg is dat beeld verdwenen. In de windmolen kan dat opnieuw.

“Daarnaast is Catherine ook loopbaanbegeleider. “Ik werk samen met I love My Job, een erkend loopbaancentrum. Gesterkt door een pak ervaring, kennis en inzichten ondersteun ik veranderingsprocessen.”

Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters gaat samen met de eigenaars Catherine en haar partner – onderwijzer Steven Vanderstraeten uit Merchtem – een plan uitwerken om het domein zelf aan te pakken. Het uitgangspunt is een natuurlijke invulling door het aanplanten van houtkant en heggen en de creatie van rustige hoekjes als ontmoetingsplekjes. De achtertuin van het Kleidomein grenst aan de nog niet gefinaliseerde OMA-fietsroute (Opwijk-Merchtem-Asse) langs de spoorweg.